20106

ProjectMediacafé / studio Barend & Witteman
LocatiePlantage Amsterdam
OpdrachtgeverNOB, RTV i.s.m. VARA
ProgrammaInrichting Mediacafé en studioruimte voor tv-programma “Barend en Witteman”
Ontwerp - uitvoering2001 - 2001
FotografieArjen Schmitz

In de zomer van 2001 heeft Bruls en Co, na een architectenselectie, vliegensvlug het Amsterdamse Mediacafé verbouwd en ingericht. Het betrof een uniek concept, omdat de opnamestudio met een akoestisch geïsoleerde glaswand gescheiden wordt van een openbaar café/restaurant. Het actualiteitenprogramma B&W-café werd enkele jaren lang elke werkdag live vanuit deze studio uitgezonden. Ten tijde van het tv-seizoen 2001/2002 waren Sonja Barend en Paul Witteman de vaste presentatoren.

De bestaande ruimte werd opgeschoond van palmen, decoratieve lampen, niveauverschillen, balkonnetjes, etc. Entresolverdiepingen en verlaagde plafonddelen werden gesloopt. Wat overbleef was een grote ruimte met een stalen techniekframe tegen een zwart plafond en een dominante reeks van betonnen kolommen.

Als scheiding tussen studio en café werd een akoestisch optimaal isolerende houten glaspui ontwikkeld. Hierin zijn drie doorgangen voorzien met telkens verdiepingshoge dubbele glasdeuren. De wanden en de vloer zijn opnieuw afgewerkt. Het bestaande techniekgrid is gehandhaafd en hierop zijn nieuwe richtspots als algemene lichtbron bevestigd. De ruimte laat zich zo in zijn volle hoogte beleven. De compacte lichtbundels van de richtspots accentueren deze hoogte in de avonduren. Meubels, akoestische absorptiepanelen, de glaswand en het nieuwe entreeportaal zijn in natuurlijke materialen uitgevoerd. Met name het stalen buffetmeubel trekt de aandacht. Het interieur wil casual en gedistingeerd tegelijk zijn.

Als permanent decor ten behoeve van de uitzending van B&W-café is in de studio, als een horizon rondom, een portrettengalerie opgehangen. Deze galerie wil “typische VARA hoofden” tonen.

Maastricht 2002